Rekabetin had safhada olduğu günümüzde ister hizmet sektöründe ister üretim sektöründe çalışın ürünlerinizi satabilmek ve işletmenizi kârlı bir işletme haline getirebilmek için fiyat indirmekten daha anlamlı yollara ihtiyacınız var. Müşteriler artık ihtiyaç duydukları hizmet ve ürünlere internet üzerinden kolayca ulaşabiliyorlar. Kolayca farklı şirketlerin ürünlerini ya da hizmetlerini kıyaslayabiliyor, ek özellikler talep edebiliyor, daha önce bu ürünü/hizmeti denemiş olan müşterilerden geri bildirim alabiliyorlar. İnternet sayesinde daha önce zahmetli ve maliyetli olan bazı hizmetleri kendi kendine kolayca gerçekleştirebilen hizmet alıcısı artık bu hizmetlere eskiden verdiği parayı vermek istemiyor. Müşteri, kendisinin de özel bir bilgi ya da eğitime ihtiyaç duymaksızın gerçekleştirebileceği, piyasadaki muadillerinden farklılaşamayan, müşteriye harcadığından daha fazla fayda sağlayamayan bir hizmet için neden daha fazla ödesin ki?
Fikri haklar sektöründeki vekil firmalar için de bu durum fazlasıyla geçerli. Elli yıl önce bir marka başvurusu yapmak klişelerin yaptırıldığı, marka örneklerinin hazırlandığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sınai Mülkiyet Dairesi Başkanlığından harçların alındığı ve sayfalarca belgenin hazırlanıp sunulduğu meşakkatli bir hizmetken bugün çevrimiçi bir formun doldurulmasıyla kısa zamanda yapılabilen, bunun için vekil olmaya gerek duyulmayan, herkesin yapabildiği sıradan bir iş haline geldi. 50 yıl önce iki elin parmaklarından az sayıda olan marka ve patent vekillerinin sayısı bugün binden fazla. Yüz kişinin çalıştığı bir patent şirketinin yaptığı bir başvurunun iki kişilik bir şirketten kalite olarak bir farkı kalmadı. Ne var ki büyük şirketlerin, maliyetlerini de göz önüne alırsak, küçük şirketlerle fiyat rekabetine girebilmesi imkânsız hale geldi.
Özetlemek gerekirse bizim gibi hizmet sektöründe çalışan şirketlerin yüzleşmesi ve aşması gereken iki önemli sorunu var; ilki müşterilerini verdiği hizmetlerle maddi ve manevi yönden tatmin edebilmek, ikincisi ise artan rekabet ile maliyetler ve kalite bakımından başa çıkabilmek. Her iki problemi de aşmak için en uygun çözüm katma değerli hizmet verebilmek.
Hizmet sınıflandırılmasını kabaca katma değerli hizmetler ve katma değerli olmayan hizmetler olarak iki ana başlıkta toplayabiliriz. Katma değerli olmayan hizmetler kabaca özel uzmanlığa ihtiyaç duyulmayan, herkesin kolayca erişebildiği ve yaptığı işler ya da içeriği değiştirilmeden satılan ürün/hizmet olarak tanımlanabilir. Bu hizmetin müşteri tarafından hangi servis sağlayıcıdan alınacağını büyük ölçüde fiyat belirler. Katma değerli hizmetler ise uzmanlık gerektiren, kolayca herkes tarafından yapılamayan ya da ulaşılamayan, rakiplerin veremediği, şirketinizi diğerlerinden farklılaştırmaya yarayan hizmetler olarak tanımlanabilir.
Genel olarak verdiğimiz hizmetlere baktığımızda marka başvurusu yapmak katma değerli bir hizmet değilken marka benzerlik araştırması yapmak katma değerli hizmettir. Benzerlik araştırmasını programa yaptırıp sonuçları ham olarak müşteriye iletmek katma değerli bir hizmet değilken bu sonuçları yorumlamak ve bu sonuçlara göre müşterinin başvurusunu yönlendirmek katma değerli bir hizmettir. Bir patentin Türk Patent nezdinde devrini yapmak katma değerli bir hizmet değildir ama bu devrin sözleşmesini hazırlamak katma değerli bir hizmettir. Şablon bir devir sözleşmesini müşteriye göndermek katma değerli bir hizmet değildir ancak devir sözleşmesini müşteri ihtiyaçlarına uygun hale getirmek katma değerli bir hizmettir. Bu tür hizmetlerin herkes tarafından verilemeyeceği aşikardır. Böyle bir hizmette uzmanlaşmış bir danışmana ödenecek hizmet bedeli katma değerli olmayan bir hizmet verenden çok daha yüksektir ve daha az sorgulanır.
Gün geçtikçe sektörümüzde katma değerli hizmetlere talep artmakta ancak katma değeri olmayan hizmetlere ise talep azalmaktadır. Çok yakın bir gelecekte bu işi yapan şirketler başvurudan, devirden ya da yenilemeden ya para alamayacak ya da çok cüzi bir tutar alabilecek. Bunun yerine müşteriye gerçek anlamda danışmanlık yapan, yönlendiren, strateji belirleyen kısaca en iyi katma değerli hizmet veren şirketler bu işten para kazanabilecek. Bizlerin de yapması gereken hiç zaman kaybetmeden kendimizi bu yakın geleceğe hazırlamak ve yeniden yapılanmaktır.
Comentarios