top of page
Yazarın fotoğrafıAttila Gursel

BİRA VEKİLLERİ

Güncelleme tarihi: 19 Mar 2020

Son yıllarda çevremdeki birçok kişi evinde bir takım ticari amaçlı olmayan üretim yapıyor. Kimisi evinde peynir, kimisi şarap, kimisi ise bira üretip tüketiyor. Kendi ürettiği gıdaları tüketmenin zevki bir başkadır elbette. Piyasada özellikle bira imalatı için çeşit çeşit hazır kitler satılıyor. İlgisi olanlar internette şöyle bir gezinip bu kitleri pazarlayan sitelere ulaşabilirler. "Butik Bira", örneğin bunlardan biri.



Bira deyip geçmeyin, ben de bilmezdim, Andrew Revel'e göre biralar mayasının çeşidine ve olgunlaşma süresine bakılarak 2 ana kategoriye ayrılmakta: Lager ve Ale. Bununla beraber Revel, Lager biraları 6 alt kategoriye, Ale biraları ise 5 alt kategoriye ayırmış. Ale kategorisi APA (American Pale Ale), IPA (India Pale Ale), Amber Ale, Stout ve Porter, Buğday Birası olarak Lager kategorisi ise Alman Lager, Alman Helles, Pilsner, Viyana Lager, Bock, IPL (India Pale Lager) olarak ayrılmış. Bu kategorizasyon çeşitli kaynaklarda farklı şekillerde de verilmiş ancak zaten yazımın konusunun bununla pek ilgisi yok.


Ev yapımı butik üretim bira ya da diğer içkilerin ortak özelliği küçük ölçekte üretiliyor olmaları. 4733 sayılı tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasının düzenlenmesine dair yasanın 8. maddesi uyarınca yılda 350 litreyi aşmamak kaydıyla evde fermante alkollü içki (şarap, bira vb.) üretmek yasal. Bu, kaba hesap, günde 1 litreye yakın bir miktar. Bu şekildeki üretimin önce yakın çevredekilere tattırarak başlayan macerası kimi zaman kârlı bir işe de dönüşebiliyor. Ufak barlar, catering firmaları ya da şahıslar bu ender biraları satın alabiliyor. Bira, araştırmalara göre, bütün alkollü içecekler pazarının %75'ini oluşturuyor. 2016 yılı verilerine göre bira satışlarının dünya çapında 530 milyar dolarlık bir pazarı var. Bunun %16'sı 85 milyar dolarlık hacmi ile butik biranın. 2025 yılında butik bira pazarının toplam hacminin 502,9 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Butik biraya bu kadar büyük talep oluşması ve bu kadar hızlı büyüme beklentisi Avustralya, Yeni Zellanda, Belçika, Meksika, Çin ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin hükümetleri yarattıkları ekonomik kalkınma ve istihdam nedeniyle butik bira start-up'larını teşvik etmektedir. Dünya genelindeki on binin üzerinde butik bira işletmesinin %86'sı ABD ve Avrupa'da bulunmaktadır ve onların sayesinde arpa, buğday, maya, şeker ve şerbetçiotuna talep de oldukça artmaktadır.


Hal böyle olunca bira üreticilerinin ürünlerini markalaştırması da kaçınılmazdır. Bu durum Denver, Colorado'daki sıradışı bir hukuk bürosu olan Drumm Law'un, yine sıradışı bir biçimde, bira üreticileri konusunda özelleşmesine sebep olmuş. Kendilerine https://beerattorney.com (bira vekili) adlı bir site kurmuşlar. 2010'dan beri bira üreticilerine butik hukuki danışmanlık yapıyorlar. Verdikleri hizmetlerin başında da marka tescili geliyor. Bu hizmetleri için ayrı bir web sayfaları bile var: https://beertrademark-com. Sayfaları gerçekten çok yaratıcı. Örneğin kendilerini tanıtırken şöyle bir ifade kullanmışlar: "Avukat yerine iş adamı gibi düşünen avukatlarla tanışın. Kişiliğe sahip avukatlar. Birayı bilen avukatlar."


Ekibimiz sayfasında fotoğraf yerine özel tasarlanmış bira kutuları var.


Drumm Hukuk Bürosunun referanslarından birçok butik bira işletmesinin markasına rastlamak mümkün. Doğal olarak hiçbirisini ben daha önce duymadım, görmedim ve maalesef tatmadım ama her biri niş bir konuda özelleşmiş bir uzmanın ne kadar başarılı olabileceğinin kanıtı. Av. Mike Drumm ve arkadaşlarını hem inanılmaz derecede eğlenceli ve faydalı internet sitelerinden dolayı hem de biz her işi yaparız demek yerine, aynı seçtikleri butik bira konusunda olduğu gibi, butikleşerek büyüdükleri için kutluyorum.



36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page