Hizmet sektörü üretim sektörlerinden çok farklı ve zor bir sektördür. Hizmeti üretimden ayıran belli başlı beş özellik vardır:
1. Dokunulmaz Olma: Hizmetler, maddi unsurlardan ziyade “performans” sınıfına girdiklerinden, mamulde olduğu gibi, görülme hissedilme, dokunulma gibi şekillerde değerlendirilemezler. Bu nedenle hizmetler depolanıp stoklanamaz, “patent” vasıtasıyla korunamaz, raflarda ve vitrinlerde teşhir edilemez.
2. Heterojen Olma: Hizmet endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerin ürettikleri malları standart hale getirmeleri mümkün değildir çünkü hizmeti sunan insandır. Her insanın farklı sunuş tarzı, kişilik yapısı, özellikleri, alışkanlıkları olduğu için her zaman aynı hizmeti almak ve sunmak mümkün değildir. Hizmet, hizmeti sunan kişiden kişiye, müşteriden müşteriye ve günden güne değişebilmektedir.
3. Üretim ve Tüketimin Eş Zamanlı Olması: Birçok ürün önce üretilmekte, bir süre stoklanıp daha sonra tüketilmektedir. Bunun aksine hizmet aynı anda üretilmekte ve tüketilmektedir.
4. Dayanıksız Olma: Dayanıksızlık özelliği olarak adlandırılabilecek hizmet özelliği bazı özel unsurları beraberinde getirmektedir. Bu unsurlar şunlardır;
a. Hizmetlerin envantere geçirilip, stoklama imkânı bulunmamaktadır.
b. Hizmetler, stoklanmadığı için birçok hizmet işletmesi talep ve arzı denkleştirme konusunda büyük problemlerle karşılaşmaktadırlar.
Talebin sabit olması durumunda bir problem yoktur. Ancak talep dalgalanması işletmeler için problem yaratmaktadır.
5. Sahipsiz Olma: Hizmet ile mamul arasındaki en büyük farklardan biri de hizmetin sahiplenilememesidir. Mamuller satın alındığında alıcıların söz konusu mala sahip olma hakkı söz konusuyken, hizmet işletmelerinde hizmet üretildiğinde satıcıdan alıcıya sahiplik hakkı geçmez.
İşletmelerin geleceğini belirleyen temel unsur, müşteridir. Rekabet ve ayakta kalmanın aracı olarak değerlendirilen müşteri hizmetleri, var olan müşterileri işletmeye bağlarken, yeni müşteri portföyünün oluşması ve müşterilere satın alma alışkanlıklarının devamlılığında en önemli etkeni oluşturmaktadır. İşletme bünyesindeki tüm faaliyet ve çabalar müşteriyi tatmin etmek, müşteriyi elde tutmak ve müşteri sadakatini sağlamak üzerine kurulmuştur. Firma için yeni müşteriler bulmak, mevcut müşterileri korumaktan daha güç ve pahalı olabilmektedir. Bu nedenle firma için müşteriyi tutma, yeni müşteri bulmaktan daha önemli ve kritik olabilir.
Günümüz koşullarında, etkin hizmet yönetimi için şirketlerin aşağıdaki yeteneklere sahip olması gerekmektedir:
• Müşterilerin isteklerini karşılamaktaki hızlılık
• Farklı müşteri isteklerini karşılamayı ve hızlı değişimi sağlayacak esneklik
• Organizasyonun her aşamasında yaratıcılık
• Kuruluştaki çalışanları olan iç müşterinin memnuniyeti
• Müşteriye sunulan ürünün kalitesi
Şirketlerin içinde aktif rol oynayan operasyon elemanlarının dışında muhasebe, idari işler, pazarlama gibi destek bölümleri de bulunmaktadır. İşletme bir bütün olarak ele alındığında toplam amaç müşteriyi memnun etmektir. Bununla beraber toplam kalite yaklaşımıyla birlikte müşteri kavramı ikiye ayrılmıştır. Genel anlamda, firmalar tarafından üretilen mal ya da hizmeti kullanan kişileri tanımlarken dış müşteriler kavramı, kuruluşların çalışanlarından bahsedilirken de iç müşteri kavramı kullanılmaktadır.
İç müşterinin memnun edilmesi işlerin daha düzenli yürümesini ve hataların azalmasını sağlamaktadır. Böylece dış müşterinin daha iyi tatmin olması sağlanmaktadır. Müşterinin daha iyi tatmin olmasıyla birlikte işletmenin karlarının artması ve maliyetlerinin azalması sağlanmaktadır. İç müşteri memnuniyetinin sağlanması süreçteki insanlar arasında güçlü bir iletişimin olması ve birbirlerinin beklentilerini sağlıklı bir biçimde anlamaları ile mümkündür.
Dış müşteri memnuniyeti kavramı iç müşteri memnuniyeti kavramı ile yakından ili kilidir. İç müşteri ve dış müşteri memnuniyeti bir çevrim olarak şekildeki gibidir.
Comments